Nechcete nebo nemůžete užívat hormonální antikoncepci? Zkuste pesar

Užíváte vy nebo vaše dcera hormonální antikoncepci? Informoval vás lékař o všech rizicích spojených se zobáním hormonálních tablet, nebo vám jen řekl, že dnešní antikoncepce obsahuje minimum hormonů, případně vás odkázal na příbalový leták? Takový je totiž zcela běžný postup v mnoha gynekologických ordinacích. 

Zcela jiný názor na antikoncepci už mají lékaři hematologie a následně i další lékaři, kteří léčí i velmi mladé slečny po mozkové mrtvici způsobené právě užíváním antikoncepčních pilulek. Fakt, že hormonální antikoncepce i v dnešní době způsobuje smrt nebo vážné onemocnění, již není tabu. Naštěstí se o tomto problému hovoří čím dál častěji a hlasitěji. Existuje však bezpečná ochrana před otěhotněním? To je otázka... Své místo na trhu by mohly zaujmout například moderní pesary, ale o těch se tolik nehovoří. V ordinacích slovo pesar takřka nezaslechnete a lékaři mají hned několik důvodů, proč o této ochraně proti otěhotnění před pacientkami nehovoří. 

pilulky

 

Pesar v gynekologické ambulanci nejspíš nenajdete

Hlavním důvodem, proč lékaři ženám pesary nabízejí jen velmi málo, je fakt, že nejsou dostatečně informováni o této antikoncepci a často ji považují za cosi zastaralého, co ženy vlastně nechtějí. Mnoho z nich však o pesarech ví, ale od doporučování pacientkám je odrazuje čas, který by museli věnovat vysvětlování, proč právě pesar je tou nejvhodnější antikoncepcí, a jak se s touto pomůckou zachází. A jak všichni víme, čas jsou peníze. Prostě je jednodušší a rychlejší ve vteřině předepsat recept na hormonální antikoncepci, než několika minutové vysvětlování pacientce používání pesaru. V neposlední řadě by mohl být jedním z důvodů i fakt, že distribuci pesarů v České republice nezajišťuje žádná gigantická farmaceutická firma a lékař proto z doporučení této antikoncepce nezíská žádné finanční či jiné výhody. 

A něco na tom zřejmě i bude. Zatímco za antikoncepci ženy platí každé tři měsíce v průměru okolo tisíce korun, pesar téměř ve stejné hodnotě stačí zakoupit jeden na dva roky. Vzhledem k tomu, že je vyráběn z lékařského silikonu, nezpůsobuje žádné alergie a jeho použití je velmi jednoduché. Je vhodný i pro ženy, které nemohou brát hormonální antikoncepci ze zdravotních důvodů, mají například genetické dispozice k tvorbě trombóz, jsou silné kuřačky nebo nechtějí brát pilulky kvůli kojení. A na rozdíl od antikoncepčních tělísek mohou pesar běžně používat i ženy, které ještě nerodily. Jediný problém může nastat ve chvíli, kdy se jedná o spontánní sex a na zavádění pesaru prostě není čas. Takže dívky a ženy, které nemají stálé partnery a netuší, kdy ta chvíle přijde, jsou v nevýhodě a ochrana může selhat tím, že si ji nestihnout aplikovat. Dobrou zprávou však je, že pesar si může žena zavést několik hodin před stykem a používat ho opakovaně bez vyjmutí. Podle MUDr. Vlastimila Škuty z ostravské gynekologické ambulance je pesar při současném použití antikoncepčního gelu skoro stejně účinný jako hormonální antikoncepce. Navíc při jeho použití nehrozí žádné zdravotní riziko. 

pesar

Na fotografii: vaginální pesar Caya Diafragma a antikoncepční gel Caya Diafragma Gel 

Víte, zda smíte užívat hormonální antikoncepci?

„Otázku vhodné antikoncepce řeší hlavně ženy s nejrůznějšími genetickými žilními onemocněními vedoucími k trombózám a jiným závažným komplikacím. Díky modernější diagnostice se nám daří tato onemocnění odhalovat u stále většího množství žen. Pro ty je pak užívání hormonální antikoncepce zcela nevhodné. A je fajn, že mají šanci si vybrat produkt, který bude vyhovovat jejich potřebám, aniž by ohrožoval jejich zdraví. Pesar představuje jeden z moderních přístupů ve volbě antikoncepce,“ podotýká MUDr. Michaela Tomanová z Ostravy. 

Ženy, které začínají brát antikoncepci, aniž by absolvovaly vyšetření týkající se trombózy, tak samy sebe ohrožují na životě. S problémem s hormonální antikoncepcí se potýkala i pětadvacetiletá Klára z Ostravy: „Hormonální antikoncepce mi vůbec neseděla a dlouho jsem se odhodlávala, že ji vysadím. Sama jsem pátrala po vhodné alternativě. A když jsem konečně odhodlaná přišla ke svému gynekologovi s tím, že bych ráda používala pesar, dostalo se mi pouze zamítavé odpovědi, že to je zastaralá a nespolehlivá metoda.“
Stará, staletí používaná metoda to opravdu je. Pesary se totiž objevily již v dobách starověkého Egyptu. Jde tedy o ochranu, která přetrvala celé věky, a ženy se k ní stále vracejí. Proč asi? 

zena_a_muz

 

Začneme více důvěřovat metodám, které se používaly již před stovkami let?

Výhodou pesarů je i fakt, že je k dostání bez lékařského předpisu. „S prodejem antikoncepčních pesarů v České republice jsme začali v roce 2010 a musím říci, že prodejní trend spojený se zájmem o tuto nehormonální antikoncepci je rostoucí,“ říká Jana Musialková Muroňová ze společnosti ForLady Pharma s.r.o., která dováží pesary do České a Slovenské republiky. „Navíc dodáváme pesary i do spřízněných lékáren a úzce spolupracujeme s gynekology, kteří mají o tuto metodu zájem. Naštěstí se najdou lékaři, kterým jde především o zájem pacientek, a ti pak ženy o možnostech této nehormonální antikoncepce informují.“ 

Vrátí se dnešní ženy zpět k moderním pesarům? Pravda, nezáleží to jen na nich. Své mohou říci i muži. Ti však jsou v současnosti zvyklí nechávat starost o neotěhotnění na ženě. To vzniklo pravděpodobně díky antikoncepčním práškům, které byly výhradně záležitostí žen. A tak mužům vyhovuje, že zodpovědnost je opět na ženě a ne na nich. A jakmile zjistí, že je pesar při styku nijak neomezuje a je pocitově daleko příjemnější než kondom, vezmou možná pesar i oni na milost.